## GAZİ UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE 2023-2024 ACADEMIC YEAR TURKISH MEDICINE PROGRAMME DEPARTMENT OF INFECTIOUS DISEASES AND CLINICAL MICROBIOLOGY YEAR V, COURSE CURRICULUM

Course Start-End Time	(Theoretical, Applied Course-Practical, Laboratory)	Lecturer
	1st Week-1 <sup>st</sup> day	
09.00-09.50	Introduction and information course	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
10.00-11.50	Pathogenesis of fever (Theoretical, 2 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
13.30-15.20	Fever and rash (Theoretical, 2 hour)	Prof. Murat DİZBAY
15.30-16.20	Crimean-Congo hemorrhagic fever (Theoretical, 1 hour)	Prof. Murat DİZBAY
16.30-17.00	Thematic and practical (Viral hepatitis)	
	1st Week-2 <sup>nd</sup> day	
09.00-11.50	Viral hepatitis (Theoretical, 3 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER
13.30-14.20	U <i>se</i> of personal protective equipment (accompanied by infection control nurses) (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
14.30-15.20	Notifiable infectious diseases and isolation precautions (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
15.30-17.00	Thematic and practical (Taking History and Physical Examination)	
	1st Week-3 <sup>rd</sup> day	
09.00-10.50	Adult immunization (Theoretical, 2 hour)	Prof. Esin ŞENOL
11.00-11.50	Interactive case discussion (Practical, 1 hour)	Prof. Esin ŞENOL
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
15.30-17.00	Thematic and practical (Taking History and Physical Examination)	
	1st Week-4 <sup>th</sup> day	

09.00-09.50	Lymphadenopathy (Theoretical, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
10.00-10.50	Lymphadenopathy with cases (Theoretical, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
11.00-11.50	Leishmaniasis, anthrax, tularemia (Theoretical, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
13.30-15.20	Culture sampling methods and infectious diseases laboratory (Practical, 2 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP
15.30-17.00	Thematic and practical (Taking History and Physical Examination)	
1st Week-5 <sup>th</sup> day		
09.00-11.50	General principles of antimicrobial therapy (Theoretical, 3 hour)	Prof. Murat DİZBAY
13.30-14.20	Images in Infectious Diseases, radiological and microscopic images (Practical, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
14.30-15.20	Drug preparation and administration (accompanied by the nurse of infection diseases) (Practice, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN
15.30-17.00	Thematic and practical (Taking History	

2 <sup>nd</sup> Week-1 <sup>st</sup> day		
09.00-09.50	Enteric fever (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP
10.00-10.50	Brucellosis (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP
11.00-11.50	Approach to a patient with fever of unknown origin (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP
13.30-15.20	Streptococcal infections (Theoretical, 2 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ
15.30-17.00	Thematic and practical (Acute gastroenteritis)	
2 <sup>nd</sup> Week-2 <sup>nd</sup> day		
09.00-11.50	Acute gastroenteritis (Theoretical, 3 hours)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
13.30-14.20	Infection risk and protection of healthcare personnel (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ
14.30-15.30	Approach to a patient with increased intracranial pressure (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ
15.30-17.00	Thematic and practical (Staphylococcal infections)	
2 <sup>nd</sup> Week-3 <sup>rd</sup> day		

3 <sup>rd</sup> Week-2 <sup>nd</sup> day			
15.30-17.00	Thematic and practical (Tetanus)		
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN	
11.00-11.50	Food poisoning (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
10.00-10.50	HIV Infection with cases (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
09.00-09.50	HIV Infection (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
3 <sup>rd</sup> Week-1 <sup>st</sup> day			
15.30-17.00	Thematic and practical (HIV infection)		
14.30-15.20	Vaccination (accompanied by vaccination nurses) (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
13.30-14.20	Vaccination (accompanied by vaccination nurses) (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ	
11.00-11.50	Infectious mononucleosis (Theoretical, 1 hour)	Prof. Esin ŞENOL	
10.00-10.50	Upper respiratory tract infections -Influenza (Theoretical, 1 hour)	Prof. Esin ŞENOL	
09.00-09.50	Upper respiratory tract infections- COVID-19 (Theoretical, 1 hour)	Prof. Esin ŞENOL	
2 <sup>nd</sup> Week-5 <sup>th</sup> day			
15.30-17.00	Thematic and practical (Literature search)		
13.30-14.30	Patient visit (Practical, 2 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER	
11.00-11.50	Vaccination (accompanied by vaccination nurses) (Practical, 1 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP	
10.00-10.50	Central nervous system infections- meningococcal diseases (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
09.00-09.50	Central nervous system infections (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
	2 <sup>nd</sup> Week-4 <sup>th</sup> day		
15.30-17.00	Thematic and practical (Literature search)		
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Prof. Esin ŞENOL	
11.00-11.50	Malaria (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ	
10.00-10.50	Rabies (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ	
09.00-09.50	Staphylococcal infections, skin and soft tissue infections (Theoretical, 1 hour)	Asst. Prof. Pinar AYSERT YILDIZ	

09.00-11.50	Antibiotic management with cases (Practical, 3 hour)	Prof. Murat DİZBAY	
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Asst. Prof. Yeşim YILDIZ	
15.30-17.00	Thematic and practical (Sepsis)		
3 <sup>rd</sup> Week-3 <sup>rd</sup> day			
09.00-10.50	Sepsis (Theoretical,2 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER	
11.00-11.50	Interactive case discussion (Practical, 1 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER	
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP	
15.30-17.00	Thematic and practical (Extrapulmonary tuberculosis)		
3 <sup>rd</sup> Week-4 <sup>th</sup> day			
09.00-09.50	Tetanus-gas gangrene (Theoretical, 1 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER	
10.00-10.50	Extrapulmonary tuberculosis (Theoretical, 1 hour)	Assoc. Prof. Hasan Selçuk ÖZGER	
11.00-11.50	Measurement and interpretation of body temperature (Practical, 1 hour)	Prof. Özlem GÜZEL TUNÇCAN	
13.30-15.20	Patient visit (Practical, 2 hour)	Prof. Murat DİZBAY	
15.30-17.00	Evaluation and feedback	Asst. Prof. Özge ÖZGEN TOP	
EXAM			
EXAM METHOD	09.00-10.50: Practical		
	11.00-12.00: Test (Multiple Choice)		
	13.30-17.00: Oral Examination		